Coroane din zirconiu

Coroanele dentare din zirconiu

 Una dintre inovatiile stomatologiei moderne este restaurarea dintilor cu materiale biocompatibile care sa fiesuficient de solide pentru a rezista fortelor masticatorii. La dispozitia medicilor dentisti azi sta un material estetic, puternic, pur, biocompatibil (absolut bioinert), care a revolutionat munca specialistilor in estetica si protetica dentara: zirconiu.

 Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt realizate prin frezare computerizata (procedeu CAD-CAM sau frezare prin comanda numerica) si sunt extraordinare din punct de vedere estetic. Asadar protezarea folosind suportul de zirconiu nu rezolva doar o problema functionala, lasand partea estetica pe seama altor proceduri de infrumusetare a zambetului, ci reprezinta in sine o solutie estetica de acoperire a implantului dentar sau a unui dinte incomplet.

 Din punctul de vedere al specialistilor in protetica dentara, coroanele pe suport de zirconiu reprezinta solutia optima pentru restaurarea dintilor, fara a ne limita doar dintii frontali. Spre deosebire de alte solutii de inlocuire a tesuturilor dentare, aceasta este cea preferata de pacienti, datorita aspectului sau similar cu cel al unui dinte natural si rezistentei ce ii asigura o durabilitate mai mare.

Avantajele coroanelor pe suport de zirconiu:

- Aspect natural: De cele mai multe ori, factorul determinant atunci cand vine vorba despre coroane dentare il reprezinta aspectul lor si asemanarea cu dintele natural. Din acest punct de vedere, coroana pe suport de zirconiu este, fara doar si poate, alegerea pe care trebuie sa o faca orice pacient care se confrunta cu probleme de reabilitare orala.

- Durabilitate: Coroana dentara pe suport de zirconiu este o piesa protetica extrem de precisa, obtinuta prin frezare compu¬terizata, astfel incat adaptarea sa gingi¬vala este superioara altor tehno¬lgii. Cu alte cuvinte, problemele gingivale intampinate, inevitabil in multe cazuri in care se foloseau alte soltii protetice, sunt eliminate complet in cazul coroanei dentare pe suport de zirconiu.

- Acomodare imediata: Un alt avantaj major al coroanelor pe suport de zirconiu este acela ca acomodarea dureaza foarte putin, spre deosebire de cazurile in care sunt folosite alte solutii protetice. Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de restul coroanelor, cele pe suport de zirconiu sunt foarte usoare. Dupa un timp foarte scurt de la montarea coroanelor pe suport de zirconiu, acestea se integreaza perfect, devenind insesizabile de pacienti. Acesta este unul dintre principalele scopuri ale dezvoltarii tehnologiei, confortul pacientului fiind mereu prioritar in noile solutii medicale.

- Biocompatibilitate: Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei de azi, este restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile (care sa fie tolerate si acceptate de organism). Spre deosebire de restul coroanelor pe suport de metal (crom nichel; gaudent, etc.) capa de zirconiu nu este oxidata de fluidele din cavitatea orale, prin urmare nu irita tesuturile invecinate cu oxizi si nu influenteaza sub nici o forma culoarea dintilor naturali. Pacientii care sunt foarte alergici, nu vor avea nici o reactie negativa, mai ales ca oxidul de zirconium ZrO2 are o compozitie rara si pura, nu corodeaza, nu are niciun fel de conductivitate electica si nu irita.

- Conservarea tesutului dentar: Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt realizate prin frezare
computerizata (procedeu CAD-CAM) si sunt extraordinare din punct de vedere estetic. Metoda CAD/CAM (Computer Assisted Dsesign – Computer Assisted Manufacture), implica utilizarea unei camere de capturavideo, performanta, de inalta acuratete a detaliilor, cuplata/conectata la un computer. Computerul va realiza designul integral al restauratiei pe baza imaginilor 3D scanate/captate urmand a fi plasat pe dintele pregatit de medicul dentist.
Pentru o viziune cat mai complexa, menita sa ajute medicul dentist, dar si reusita interventiei, in designul coroanei dentare se vor lua in calcul dintii vecini, dar si dintii antagonisti. Prin urmare medicul dentist folosind o tehnica minim invaziva va trebui sa prepare dintele cu pierdere minimale de tesut. Ulterior realizarii designului computerizat, informatia va fi transferata aparatului de frezare, care are in componenta sa instrumente diamantate, de o inalta precizie.